Angst in (inter)actie: Volg je innerlijke GPS!

Angst in de (kinder)psychotherapeut

Deze workshop is niet uitsluitend bedoeld voor kindertherapeuten/kindbegeleiders, maar ook een uitdaging voor therapeuten/coaches die met volwassenen werken!

Angst en spanning zijn herkenbare gevoelens voor de meeste kinderpsychotherapeuten. Een kind maakt je angstig als het over zelfmoordgedachten spreekt, je bent gespannen voor een bepaalde sessie, je voelt zenuwen als je bepaalde ouders moet bellen, je bent onzeker of een cliëntje de volgende keer niet meer zal willen komen, je twijfelt of je wel een bepaalde interventie had moeten doen omdat het hevige emoties teweeg bracht, …

Spanning bij de therapeut heeft invloed op het contact met cliënt, op het therapieproces en op de therapeut zelf. Het kan remmend werken en soms zelfs verlammen of blokkeren. Maar …

In deze ervaringsgerichte workshop willen we eerst met de deelnemers onderzoeken hoe en wanneer je angst en spanning ervaart, hoe je het bij jezelf herkent en wat de invloed is op je handelen en het contact.

Van daaruit willen we echter een stap verder gaan: hoe kan de eigen angst worden ingeschakeld ten voordele van de kindertherapie; als experiëntieel therapeutisch gereedschap. Angst weerspiegelt immers ook een persoonlijke gevoeligheid voor bepaalde thema’s, triggers of typische relatiepatronen. Misschien is het een alarmbel voor elementaire storingen in het therapeutisch contact waar jij als therapeut juist sensitief voor bent? Is het te zien als een markering op je innerlijke GPS die helpt richting aan te geven? Slaat jouw angstdetector vaak aan boven een emotionele schatkist, waardoor je durft te verdiepen?

In dit ‘angstlabo’ zullen we angst en spanning in de therapeut helpen ervaren als persoonlijk en uniek gereedschap van de kindertherapeut, inzetbaar voor de therapie. We werken vanuit inbreng van de deelnemers, maar zullen ook onze eigen angsten en onzekerheden niet ontwijken.

Een deelnemer over de workshop:
Als therapeut weet ik natuurlijk wel dat je angsten niet kan negeren, in geen enkele behandeling. Deze workshop herinnert me hieraan, maar helpt me ook om de angst van mijn cliënten, vertrouwensvol tegemoet te treden. Op een veilige, speelse manier ervaarde ik zelf hoe mijn eigen angst een rijkdom aan inzichten herbergt.”  (Mathias Dekeyser)

Praktische informatie

Datum: 2 maart 2018 van 9.30u tot 17u.

Locatie: ’t Werkhuys, Zegelstraat 13, Antwerpen – Zaal: Het literair salon.

Trainers: Remy de Gouw & Jacqueline van der Linden

Prijs: 150 euro (KMO-portefeuille kan gebruikt worden)

Meer informatie: remy.degouw@gmail.com

Inschrijven: hieronder via het iXtranet