

Specialisatie werken met het lichaam in psychotherapie - jaaropleiding (10 dagen)
Specialisatie werken met het lichaam in psychotherapie.
Vijf experten in de verbinding van lichaam en geest in de klinische praktijk werkten een programma uit van vijf tweedaagsen voor psychotherapeuten. In deze specialisatieopleiding maak je kennis met het brede landschap van theorieën, methoden en technieken uit de praktijk van experiëntiële psychotherapie en lichaamswerk. Je leert begrijpen hoe je kan samenwerken met professionelen in het lichaamswerk en hoe je het lichaam als leidraad kan nemen in je eigen praktijk. Je persoonlijke proces wordt doorheen de opleiding op diepgaande wijze gefaciliteerd en ondersteund.

-
Weekend 1 - ‘Het lichaam in psychotherapie’Mathias Dekeyser is klinisch psycholoog en cliëntgericht/experiëntieel psychotherapeut en supervisor met ervaring in ambulante, residentiële en mobiele zorgsetting. Sinds 2007 organiseert hij vorming en training in lichaamsgerichte interventies voor diverse gezondheidszorgberoepen en psychotherapeuten. Leerdoelen Kennis maken met lichaamsgerichte aandacht Begrijpen hoe deze aandacht een plaats heeft in de therapeutische relatie Ontdekken hoe louter deze aandacht je huidige werkwijze al effectiever kan maken Kennis maken met principes van experiëntiële, lichaamsgerichte interventies Deze principes inoefenen aan de hand van concrete interventies Referentiekader Sociale psychologie van de lichamelijke (inter)actie, empathie en (tegen)overdracht Basisconcepten van de therapeutische relatie Basisprincipes van de experiëntiële methode Aangeboden technieken (introductie niveau) Empathisch gissen Werk met het zichtbare lichaam Werk met het innerlijk gevoelde lichaam Kennis maken met de kracht van aanraking Verplichte literatuur Dekeyser, M., Elliott, R., & Leijssen, M. (2009). Empathy in psychotherapy: Dialogue and embodied understanding. In J. Decety & W. Ickes (Eds.), The social neuroscience of empathy (pp. 113–124). MIT Press.
-
Weekend 2 - ‘Hoe kunnen we als therapeut belichaamd aanwezig zijn en handelen? Hoe kunnen we anderen begeleiden om dit ook te zijn en doen?’Saren Swinnen is klinisch psychologe, cliëntgericht/experiëntieel therapeut, wholebody focusing therapeut en trainer, kundalini yoga leraar met extra verdieping in ‘mind and meditation’. Sinds een tiental jaar heeft ze een laagdrempelig en meer gespecialiseerd aanbod op de brug tussen lichaam, geest en ziel, zowel voor individuen, groepen en teams. Als mama van drie kinderen houdt ze van ‘walk the talk’. Leerdoelen & aangeboden technieken Jezelf kunnen reguleren en samen kunnen co-reguleren Anderen kunnen begeleiden in het (co)reguleren Kunnen ‘ontwinden’ van je lichaam en de impact ervaren op je beleving Kennis maken met de kracht van de adem Meer bewust zijn van je eigen adem en dit kunnen inzetten in je begeleiding Weten wanneer ademwerk niet aangewezen is Kennis maken met de waarde en wijsheid van ‘the inner directed movement’ Leren hoe we een veilige bedding kunnen maken om de ander uit te nodigen. Proeven van wat yoga kan bieden om onszelf als therapeut vrijheid te geven in denken, voelen en handelen. Wanneer en naar welke andere lichaamswerkers kan je doorverwijzen? Literatuur ter inspiratie Tekst Mia Leijsen Life living Forward Tekst Astrid S. uit Senses of Focusing Filmpje Kevin of Alex
-
Weekend 3 - ‘Lichaamsgerichte psychotherapie in de behandeling van complex trauma’Catherine Estas is Doctor in de Psychologie, klinisch psychologe, traumatherapeute (EMDR practitioner en Sensorimotor Psychotherapeute), docente lichaamspsychotherapie, danstherapeute en yogadocente. Ze heeft 15 jaar ervaring met de behandeling van complex trauma bij vluchtelingen, in residentiële psychiatrie en in privépraktijk. Leerdoelen De signalen van het lichaam van de cliënt beter kunnen lezen De signalen van het eigen lichaam kunnen inzetten De geoefende stabilisatie oefeningen kunnen inzetten in de praktijk Inzicht verwerven in mogelijke valkuilen bij het aanwenden van stabilisatie oefeningen Beginnend lichaamsgerichte verwerkingsprocessen kunnen inzetten Aangeboden technieken Een introductie in de principes en technieken uit lichaamsgerichte psychotherapie (Sensorimotor Psychotherapie en EMDR) Praktische toepassing van principes van lichaamsgerichte psychotherapie in stabilisatie oefeningen Literatuur ter inspiratie Shapiro (2013). Je verleden voorbij. Je leven opnieuw in handen met de zelfhulptechnieken uit de EMDR therapie. Garant, Antwerpen. Ogden & Fisher (2019). Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid. Mens, Eeserveen. Parnell (2013). Attachment focused EMDR, Healing relational trauma. Norton, New York. Parnell (2008). Tapping In: A Step-by-Step Guide to Activating Your Healing Resources Through Bilateral Stimulation. Soundstrue, Colorado.
-
Weekend 4 - ‘Inleiding tot transdisciplinair werken met het lichaam in de therapieruimte’Sophie van de Put is kinesitherapeute gespecialiseerd in Fasciatherapie MDB en Experiential Bodywork®, werkzaam sinds 2011 in Groepspraktijk Zuid te Antwerpen in samenwerkingsverband met psychotherapeuten voor geïntegreerde zorg bij psychosomatiek en trauma. Zij is docente bij Fascia College en begeleidt maandelijkse transdisciplinaire intervisiegroepen voor lichaams- en psychotherapie. Leerdoelen Begrijpen wat transdisciplinair werken inhoudt: daar waar lichaams- en psychotherapie overlappen en daar waar ze elkaar aanvullen en verrijken in de samenwerking. Hoe kan je de grijze zone invullen vanuit je eigen expertise en samenwerken met andere disciplines? De rol van interoceptie bij body- en self awareness begrijpen. Back to basics: kennismaken met een ontwikkelingsdynamische visie op lichaams- en zelfbewustzijn vanuit Experiential Bodywork® voor het beter begrijpen van de pre-verbale domeinen in de klinische praktijk. Leren reflecteren over casuïstiek uit de eigen praktijk en opgedane inzichten integreren. Aangeboden technieken Exploreren van het anatomische lichaam, de verscheidene lagen van de fascia en het spierpantser. Introductie tot hands-on technieken en bewegingsvormen in combinatie met focusing. Referentiekader Experiential Bodywork® Fasciatherapie Methode Danis Bois Lichaamsgerichte psychotherapie Whole body focusing Literatuur ter inspiratie Artikel: ‘Trauma en het gelaagde lichaam in psychotherapie’, Calsius Joeri, 2019. Tijdschrift voor psychotherapie 45(2), 114-127. Boek: De wachtkamer van het lichaam. Calsius J., 2021.
Voor wie?
Deze opleiding richt zich op psychotherapeuten die in de praktijk staan.
Inhoud en werkwijze
Centraal in dit aanbod staan experiëntiële theorie en oefeningen, waarbij je als deelnemer meegenomen wordt doorheen verbale, zintuiglijke, motorische en anatomische dimensies van het menselijk lichaam-zijn. Zo verschuift de focus steeds dieper in de laagjes van ons bestaan, steeds vroeger in onze ontwikkelingsgeschiedenis, en telkens ook dichter naar de lichamelijke interactie van cliënt en therapeut – tot en met hands-on elementen uit het lichaamswerk. Tenslotte land je in een creatieve tweedaagse waar je het beleefde en geleerde kan integreren.
De opleiders creëren met de groep telkens opnieuw een veilige oefenruimte en helpen je op weg om de inhoud te vertalen naar je eigen praktijk. Deelnemers worden aangemoedigd om zich verder te verdiepen in aangeboden literatuur en het geleerde uit te proberen in de eigen praktijk, met gelegenheid tot supervisie.
Na deze specialisatieopleiding heb je kennis gemaakt met het brede landschap van theorieën, methoden en technieken uit de praktijk van experiëntiële psychotherapie en lichaamswerk. Je begrijpt hoe je kan samenwerken met professionelen in het lichaamswerk. Je begrijpt hoe je het lichaam als leidraad kan nemen in je eigen praktijk en hebt hier ervaring mee opgebouwd door oefening. Je persoonlijke proces wordt doorheen de opleiding op diepgaande wijze gefaciliteerd en ondersteund.
​
Deelnemingsvoorwaarden:
-
de psychotherapie wettig beoefenen, zie www.bwpsychotherapie.be/psychotherapie/wettelijke-regeling
-
bereid zijn zich te engageren in een kwetsbaar leerproces
-
bewaren van het groepsgeheim
​
Data: 5 tweedaagsen of 10 opleidingsdagen, telkens van 9.30u tot 17u.
24-25/11/2023, 19-20/01/2024, 8-9/03/2024, 12-13/04/2024, 24-25/05/2024
Locatie: Oude Abdij, Drongenplein 26/27, 9031 Drongen, www.oudeabdij.be
Kostprijs: 1650 euro, inclusief dranken tijdens de pauze en een broodjeslunch 's middags.
Overnachtingen zijn niet inbegrepen maar deelnemers kunnen wel zelf logies boeken bij de locatie indien gewenst.
Het inschrijvingsgeld kan in twee delen worden betaald (60% bij inschrijving en 40% bij aanvang), neem hiervoor contact op met info@focusonemotion.be
KMO portefeuille is niet meer mogelijk voor deze opleiding sedert de besparingshervorming van de Vlaamse Overheid.
Inschrijven: via deze link én stuur ook een mail naar mathias.dekeyser@focusonemotion.be
Informatie opleiding: contacteer mathias.dekeyser@focusonemotion.be
Informatie over betaling en facturatie: info@focusonemotion.be
​
​
Docenten:
​​

​
-
Mathias Dekeyser is klinisch psycholoog en cliëntgericht/experiëntieel psychotherapeut en supervisor met ervaring in ambulante, residentiële en mobiele zorgsetting. Sinds 2007 organiseert hij vorming en training in lichaamsgerichte interventies voor diverse gezondheidszorgberoepen en psychotherapeuten.

​
-
Saren Swinnen is klinisch psychologe, cliëntgericht/experiëntieel therapeut, wholebody focusing therapeut en trainer, kundalini yoga leraar met extra verdieping in "mind and meditation". Sinds een tiental jaar heeft ze een laagdrempelig en meer gespecialiseerd aanbod op de brug tussen lichaam, geest en ziel, zowel voor individuen, groepen en teams. Als mama van drie kinderen houdt ze van "walk the talk".


​
-
Catherine Estas is Doctor in de Psychologie, klinisch psychologe, traumatherapeute (EMDR practitioner en Sensorimotor Psychotherapeute), docente lichaamspsychotherapie, danstherapeute en yogadocente. Ze heeft 15 jaar ervaring met de behandeling van complex trauma bij vluchtelingen, in residentiële psychiatrie en in privé praktijk.
​
-
Sophie van de Put is kinesitherapeute gespecialiseerd in Fasciatherapie MDB en Experiential Bodywork®, werkzaam sinds 2011 in Groepspraktijk Zuid te Antwerpen in samenwerkingsverband met psychotherapeuten voor geïntegreerde zorg bij psychosomatiek en trauma. Zij is docente bij Fascia College en begeleidt maandelijkse transdisciplinaire intervisiegroepen voor lichaams- en psychotherapie.
​
​

​
-
Lien Van Oost is klinisch psychologe met 15 jaar ervaring in het experiëntieel pychotherapeutisch (trauma)werk met kinderen, jongeren en volwassenen. Vanuit persoonlijke en professionele op de beperkingen van psychologische hulpverlening, is zij sterk gedreven om de brug naar het lichaamswerk te bewandelen en anderen via creatieve werkvormen hun eigen pad te laten ontdekken.
​
​