top of page

Workshop - Verborgen veerkrachtpad Gerhagen.

Landschapspark de Merode lanceert samen met Focus on Emotion deze introductieworkshop in natuurgebied Gerhagen (Tessenderlo) om therapeuten en counselors wegwijs te maken in de wereld van de outdoortherapie.

IMG_6224.JPG
Achtergrond

Bewegen en buiten in de natuur zijn, is goed voor je mentale gezondheid. Hoewel we dit al lang weten, vinden de meeste contactmomenten tussen een zorgprofessional en cliënt nog steeds binnen plaats.

Het verborgen Veerkrachtpad' bestaat uit twee uitgestippelde routes in Gerhagen die aan therapeuten/counselors de mogelijkheid bieden om aan outdoor- en wandeltherapie te doen.

 

Deze routes kunnen gebruikt worden in een therapeutische relatie om op een andere manier dan via gesprekstherapie cliënten in beweging te brengen. Het wandelen op zich,  het in de natuur zijn en er opdrachten doen, helpen de cliënt stil te staan bij zichzelf. Door te beleven en te ervaren, komt er verandering.

Ben je als therapeut niet vertrouwd met outdoortherapie? Wil je hier graag in bijleren? Dan ben je meer dan welkom op één van onze workshops. We maken jou dan wegwijs in de boeiende wereld van outdoortherapie!

Het project kwam tot stand dankzij de ondersteuning van Landschapspark de Merode vzw  en is een samenwerking tussen de gemeente Tessenderlo, Welzijnszorg Kempen,  Abdij Averbode, OPZ Geel, Psychologenkring Kempen en Focus on Emotion.

Speciale dank ook aan de gedreven auteurs van de brochure: Mieke Beckers, Karen Reynvoet, Martine Rymenants, Ann Vandervoort en Hilde Verhoeven.

Inhoud en werkwijze

We maken je in praktijk wegwijs in het draaiboek van mogelijke oefeningen die we aan het landschap gekoppeld hebben. Dit boekje biedt allerlei suggesties aan van therapeutische oefeningen tot reflectieopdrachten. Hieruit kies je als therapeut in functie van de noden en het proces van je cliënt. Onder elke oefening is kort beschreven staan waar je die oefening best kan uitvoeren op de routes te Gerhagen.

De twee routes die uitgestippeld zijn, betreffen een zomer- en een winterroute. Deze routes houden rekening met het broedseizoen van de vogels: van 1 maart t.e.m. 31 juli zijn er immers bepaalde plekken in Gerhagen die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Als outdoortherapeuten vinden we het belangrijk om de natuur te respecteren. In die periode kies je voor de zomerroute. Van 1 augustus tem 28 februari kies je voor de winterroute.

Van elke route is er een GPX-bestand gemaakt waarin tevens foto’s opgeslagen zijn. De foto’s zijn genummerd en in het boekje vind je bij de plaatsbeschrijving terug waar op de route je welke oefening kan uitvoeren a.d.h.v. genummerde foto’s. Uiteraard ben je als therapeut vrij om ook andere plekken te kiezen. Het is immers onontbeerlijk om rekening te houden met het proces van je cliënt en oefeningen niet te forceren enkel omdat je deze gepland had.

Doelgroep

Psychotherapeuten en counselors

Wandeltherapie is een vorm van outdoor therapie.

Meer informatie kan je vinden op

www.outdoortherapiebelgie.be.

de Merode landschapspark
Geniet van Gerhagen
Geniet van Gerhagen
Geniet van Gerhagen
getuigenissen.png
"Deze workshop laat jou als therapeut ontdekken hoe je via wandel- en outdoortherapie de cliënt letterlijk en figuurlijk in beweging brengt. Door te beleven en te ervaren, komt hij tot verandering."

de docenten

Foto Martine_edited.jpg

Martine Rymenants

is psychologe en cliëntcentered en ontwikkelingsgerichte psychotherapeute

mobiel care team OPZ Geel, supervisor, outdoortherapeute en stuurgroep outdoortherapie België,

therapeutische staptochten Spiro, docent workshops traumasensitief handelen.

Foto Ann_edited.jpg

Ann Vandervoort

is klinische orthopedagogoge, oplossingsgericht cognitief

gedragstherapeut, outdoor therapeut, therapeut ELPZ netwerk GGZ Kempen,

eigen praktijk in Meerhout, individuele wandeltherapie, therapeutische wandelsessies in groep,therapeutische staptochten Spiro.

Foto Mieke_edited.jpg

Mieke Beckers

is klinische orthopedagoge,  outdoortherapeut bij privépraktijk Walkabout, outdoortherapeut bij de netwerken voor GGZ Diletti & Kempen en vertegenwoordiger van België voor het internationale Adventure Therapy Netwerk.

Foto Karen_edited.jpg

Karen Reynvoet

 is buitenleerkracht in een Freinetschool, ervaringsgericht outdoor counselor,

oprichtster van Inside Out, natuurcoach en trainer van leidinggevenden met behulp van paarden.

Praktisch

Data

  • donderdag 23 mei 2024 van 9u30 tot 16u30: Ann Vandervoort, Mieke Beckers

  • vrijdag 31 mei 2024 van 9u30 tot 16u30: Martine en Karen Reynvoet

We hernemen deze sessies in het najaar.

Locatie

Bosmuseum, Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo

Kostprijs

50 euro, dankzij de steun van het project 'Verborgen Veerkrachtpad'.

Meer info nodig?

Mail naar Mieke Beckers: walkaboutcounseling@gmail.com

Inschrijven

Koptekst 3

bottom of page