Werken met het lichaam in psychotherapie & counseling.
12 daagse opleiding voor psychotherapeuten
en experiëntieel counselors
Maak kennis met het brede landschap van theorieën, methoden en technieken uit de praktijk van experiëntiële psychotherapie/counseling en het lichaamsgerichte werk en ontdek wat jou inspireert in de kruisbestuiving tussen deze twee werelden.
>>> de inschrijvingen voor de editie van januari zijn afgesloten. De volgende editie is gepland voor september 2025.
Laat ons je interesse blijken.
Ontdek jouw plek op de brug tussen psyche en lichaam!
Achtergrond
Focus on Emotion verzamelde voor jou vijf experten in de experiëntiële verbinding van lichaam en geest. Zij werkten op onze vraag een programma uit van zes tweedaagsen voor psychotherapeuten en experiëntieel counselors.
Omdat ze de immense meerwaarde voelen van het werken 'op de brug' tussen het psyveld en het lichaamsveld. Alle vijf hebben ze een plek ontdekt op die brug waar zij van voelen dat ze er zinvol werk kunnen leveren. En die inzichten geven ze maar wat graag door aan collega's. De opleiding is ontstaan uit een verlangen om het vuur voor dit brugwerk door te geven en deelnemers te inspireren om hun plekje te ontdekken.
Met deze opleiding kiezen we ervoor om zoveel mogelijk concreet materiaal aan te reiken, dat meteen toepasbaar is in je eigen praktijk.
Zoals steeds bij Focus on Emotion, kan je rekenen op een sterk experiëntieel fundament en ruim voldoende gelegenheid voor individuele integratie van de leerstof. Dit betekent dat de opleiding niet vrijblijvend is - je wordt steeds uitgedaagd om het geleerde te integreren in je persoonlijke stijl en je professionele uitgangspunten.
Inhoud en werkwijze
Centraal in deze opleiding staan experiëntiële theorie en oefeningen, waarbij je als deelnemer meegenomen wordt doorheen creatieve, zintuiglijke, motorische, en anatomische dimensies van het menselijk lichaam-zijn.
Zo verschuift de focus steeds dieper in de laagjes van ons bestaan, steeds vroeger in onze ontwikkelingsgeschiedenis, en telkens ook dichter naar de lichamelijke interactie van cliënt en therapeut – tot en met hands-on elementen uit het lichaamswerk.
De opleiders creëren met de groep telkens opnieuw een veilige oefenruimte. Als deelnemer kan je daarin de aangeboden concepten en methoden aan den lijve ondervinden en zelf uitproberen. Daarnaast voorziet de opleiding creatieve verwerkingstijd, zodat je het geleerde op een heel persoonlijke wijze kan vertalen naar je eigen klinische praktijk.
Na deze specialisatieopleiding heb je kennis gemaakt met het brede landschap van theorieën, methoden en technieken uit de praktijk van experiëntiële psychotherapie en lichaamswerk. Je begrijpt hoe je kan samenwerken met professionelen in het lichaamswerk. Je begrijpt hoe je het lichaam als leidraad kan nemen in je eigen praktijk en hebt hier ervaring mee opgebouwd door oefening. Je persoonlijke proces wordt doorheen de opleiding op diepgaande wijze gefaciliteerd en ondersteund.
Programma
De opleiding omvat 6 tweedaagse bijeenkomsten, met telkens een specifiek thema per docent. Zo kan iedere docent de specifieke eigen passie en expertise voldoende overbrengen en illustreren. Als deelnemer ga je telkens de methodiek aan de lijven ervaren en ontdek je de mogelijkheden voor je eigen praktijk.
Weekend 1
Ontdek meer over het theoretisch kader en het jargon van het experiëntiële veld én ontdek meteen zelf de kracht van het experiëntieel-ervaringsgericht werk aan de hand van creatieve werkvormen.
door Mathias Dekeyser en Lien Van Oost.
Weekend 2
'Hoe kunnen we als therapeut belichaamd aanwezig zijn en handelen? Hoe kunnen we anderen begeleiden om dit ook te zijn en doen?'
door Saren Swinnen.
Weekend 3
'Lichaamsgerichte psychotherapie in de behandeling van complex trauma'
door Catherine Estas.
Weekend 4
'Inleiding tot transdisciplinair werken met het lichaam in de therapieruimte'
door Sophie Van de Put.
Weekend 5
Inoefenen van de aangebrachte technieken en inzichten uit de voorgaande weekends in aanwezigheid van de betreffende docenten.
Weekend 6
Theoretische en ervaringsgerichte/creatieve integratie zodat je alvast kan voelen welke plek jij zou kunnen innemen op de brug én weet met welke werkvormen jij meteen aan de slag kan gaan in jouw praktijk.
door Mathias Dekeyser en Lien Van Oost.
Deelnemingsvoorwaarden
-
Je bent een wettig beoefenaar van de van de psychotherapie of je hebt een opleiding gevolgd tot experiëntieel counselor,
-
je bent bereid je te engageren in een kwetsbaar leerproces,
-
je bewaart het groepsgeheim ten aanzien van het groepsproces.
“We willen je vooral inspireren om je eigen zoektocht aan te gaan, zodat we samen een heel stevige brug kunnen bouwen tussen de psychologische en de lichaamsgerichte kant van de zorgverlening. De nood is immers erg groot en de mogelijkheden enorm.”
De stafleden.
Mathias Dekeyser
is klinisch psycholoog, cliëntgericht/experiëntieel psychotherapeut en opleider, Focusing trainer en therapeut (TIFI), Pre-Therapie trainer (Garry Prouty), leertherapeut en supervisor met ervaring in ambulante, residentiële en mobiele zorgsetting. Sinds 2007 organiseert hij opleiding en training in lichaamsgerichte interventies voor diverse gezondheidszorgberoepen en psychotherapeuten.
Saren Swinnen
is klinisch psychologe, cliëntgericht/experiëntieel therapeut, wholebody focusing therapeut en trainer, kundalini yoga leraar met extra verdieping in ‘mind and meditation’. Sinds een tiental jaar heeft ze een laagdrempelig en meer gespecialiseerd aanbod op de brug tussen lichaam, geest en ziel, zowel voor individuen, groepen en teams. Als mama van drie kinderen houdt ze van ‘walk the talk’.
Catherine Estas
is Doctor in de Psychologie, klinisch psychologe, traumatherapeute (EMDR practitioner en Sensorimotor Psychotherapeute), docente lichaamspsychotherapie, danstherapeute en yogadocente. Ze heeft 15 jaar ervaring met de behandeling van complex trauma bij vluchtelingen, in residentiële psychiatrie en in privépraktijk.
Sophie Van de Put
is kinesitherapeute gespecialiseerd in Fasciatherapie MDB en Experiential Bodywork®, werkzaam sinds 2011 in Groepspraktijk Zuid te Antwerpen in samenwerkingsverband met psychotherapeuten voor geïntegreerde zorg bij psychosomatiek en trauma. Zij is docente bij Fascia College en begeleidt maandelijkse transdisciplinaire intervisiegroepen voor lichaams- en psychotherapie.
Lien Van Oost
is klinisch psychologe en integratief-experiëntieel psychotherapeute met brede ervaring in creatief en lichaamsgericht (trauma)werk met kinderen, jongeren en volwassenen. Vanuit persoonlijke en professionele ervaringen met de beperkingen van psychologische hulpverlening, is zij sterk gedreven om de brug naar het lichaamswerk te bewandelen en anderen via creatieve werkvormen hun eigen pad te laten ontdekken.
Praktisch
Data
De volgende editie wordt gepland voor september/oktober 2025.
Concrete data kan je hier vinden van zodra die beschikbaar zijn.
De opleiding omvat 12 opleidingsdagen.
LocatieLocatie
info volgt
Onderwijstaal
Nederlands
Kostprijs
info volgt
Info over de opleiding
Contacteer Mathias Dekeyser
mathias.dekeyser@focusonemotion.be
+32 498 412 858
Info over facturatie