Accenten in supervisie.
een waaier aan mogelijkheden voor jouw professionele ontwikkeling
Na 4 workshops voldoe je aan de voorwaarden van het 'erkenningstraject supervisor' voor de VVCEPC.
Inhoud en werkwijze
Ervaren supervisors leggen in deze workshops hun eigen accent, gekoppeld aan een inhoudelijke stroming, een doelgroep, een context of meer persoonlijke thema’s.
​
Jouw opties
-
Volg één of meerdere losse workshops
-
Stel je eigen traject 'erkend supervisor' samen op basis van het aanbod aan 'accenten in supervisie':
-
Per gevolgde dag ontvang je een certificaat van deelneming voor 6 uur.
-
Na 4 gevolgde dagen voldoe je aan de voorwaarden van het 'erkenningstraject supervisor' voor de VVCEPC.
​
Op jouw voorwaarden
-
Schrijf je in voor aparte modules wanneer het jou uitkomt, volgens jouw noden.
-
Wij zorgen voor een gevarieerd en dynamisch aanbod.
-
Bezoek regelmatig deze pagina voor de nieuwste workshops
​
Je ontvangt per gevolgde dag een certificaat van deelneming voor 6 uur. Zo voldoe je na 4 dagen aan de voorwaarden van het 'erkenningstraject supervisor' voor de VVCEPC.
Je hoeft niet meteen te weten of je voor een traject wilt gaan. Kom gewoon eens een accent volgen en wie weet krijg je de smaak voor supervisie wel te pakken!
Achtergrond
Met dit aanbod spelen wij in op de nood aan kwaliteitsvolle ontwikkelingsmogelijkheden voor de ervaren psychotherapeuten en counselors. We willen onze deelnemers de kans geven om hun eigen traject zoveel mogelijk persoonlijke invulling te kunnen geven. We kunnen daarvoor putten uit een mooie waaier aan kennis, ervaring en passie bij onze medewerkers.
​
We hebben ons aanbod afgestemd op de voorwaarden die de VVCEPC (Vlaamse Vereniging voor Cliëntgerichte en Experiëntiële psychotherapie en Counseling) voorop stelt voor de de kandidaat lid-supervisor:
eit
Uit de statuten VVCEPC:
De kandidaat lid-supervisor in de cliëntgerichte-experiëntiële psychotherapie heeft minstens 24 uur aan vorming over supervisieprocessen gevolgd, waarbij de volgende bijkomende voorwaarden worden gesteld:
De gezegde 24 uur aan vorming en bijscholing, moet specifiek betrekking hebben op supervisieprocessen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: bijwonen van studiedagen, workshops, opleidingsonderdelen of andere vormingsmomenten/andere vorm van theoretische opleiding. De kandidaat moet hiertoe een ??? kunnen voorleggen met een duidelijke omschrijving (bij welke organisatie, datum, aantal uur, inhoud).
Ontdek de accenten.
De sleutel tot succesvolle supervisie.
Fundamenten en essentiële vaardigheden.
Ontdek wat supervisie inhoudt en hoe het zich onderscheidt van andere vormen van begeleiding. Krijg een helder zicht op de doelstellingen van supervisie. Leer “good practice” voor de eerste sessie met je supervisant, word bedrevener in het effectief structureren van je supervisiesessie en oefen een aantal supervisietaken .
Inhoud
Deze workshop legt de fundamenten voor een effectief supervisietraject.
In het eerste deel onderzoeken we wat supervisie precies beoogt, welke vaardigheden van je huidig hulpverlenerschap je daarbij al kan inzetten en waar je ontwikkelingsnoden als supervisor nog liggen. We bekijken waarin supervisie anders is dan therapie, dan vorming, dan werkbegeleiding. Vervolgens staan we stil bij de manier waarop je je eerste supervisie vorm kan geven, zodanig dat je een goede basis legt voor een waardevol supervisietraject.
Het is soms niet eenvoudig om te kiezen op welk thema je als supervisor moet ingaan, noch is het altijd vanzelfsprekend om te bepalen welke manier van interveniëren het best aansluit bij de noden van je supervisant. In de namiddag bied ik je een helder kader aan, dat jou houvast kan geven voor je handelen in je supervisies. We gaan vervolgens zelf aan de slag met de theorie tijdens een rollenspel.
Doelgroep
De workshop richt zich tot hulpverleners die een volgende stap willen zetten in hun ontwikkelingstraject: het begeleiden van collega-hulpverleners in hun verdere professionalisering. Ook voor ervaren supervisoren is de workshop een meerwaarde. Het ijken van hun huidige supervisie-praktijk tegenover “good practice” biedt de gelegenheid om de actuele supervisie aanpak verder bij te stellen.
Methode
Je maakt je het aangeboden theoretisch kader eigen middels experiëntiële oefeningen, rollenspel en levendige groepsgesprekken.
Docent
Sigrid Vandepitte is cliëntgericht psychotherapeut, supervisor en leersupervisor. Ze stond mee aan de wieg van de “Opleiding tot Supervisor” aan de Universiteit Antwerpen als staflid en docent. Ze is redacteur van het Tijdschrift persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie. Ze werkt in Antwerpen in haar privépraktijk voor psychotherapie, opleiding en (leer)supervisie.
Praktisch
Wanneer
Vrijdag 22 november 2024, van 9.30 tot 17 uur
​
Waar
Buurthuis UNIK, Fransenplaats 1, 2018 Antwerpen
​
Kostprijs
De investering bedraagt 190 euro (maaltijd niet inbegrepen)
​
Meer info over de workshop
​
Focus op de persoon van de hulpverlener in supervisie.
Het belangrijkste instrument van therapeuten of counselors is hun eigen persoon. Maar hoe kan je als supervisor dit instrument van je supervisanten te helpen leren gebruiken, onderhouden en verfijnen? Hoe kan je de aandacht verschuiven van het proces van de cliënt naar dat van de hulpverlener? Waar is de grens tussen supervisie en persoonlijke therapie? Hoe kan je als supervisor deze grens bewaken en toch een veilige ruimte scheppen voor je supervisanten om hun eigen aandeel in het vastlopen van het therapeutisch proces te kunnen exploreren?
In deze workshop voor supervisoren verdiepen we ons in deze vragen.
Inhoud
Het wordt vaak gezegd dat het belangrijkste instrument van therapeuten hun eigen persoon is in het begrijpen van de moeilijkheden en vooruithelpen van het proces van de cliënt. Maar hoe we ons in een hulpverleningsrelatie voelen, wat we denken of fantaseren, zegt niet alleen iets over de cliënt en diens moeilijkheden maar wordt onvermijdelijk ook bepaald door onze eigen gevoeligheden, waarden, opvattingen, geraakt-zijn, valkuilen of blinde vlekken.
In deze workshop staan we stil bij hoe we in supervisie onze supervisanten kunnen helpen om meer voeling te krijgen met hun eigen persoonlijk aandeel in hun vastlopende begeleidingen en hoe ze hun eigen instrument in die zin weer juist kunnen ‘afstellen’. Ons vertrekpunt is dat als een therapeutisch proces stagneert of vastloopt dan functioneert de therapeut ook niet meer vrij maar raakt vast in eigen structuurgebonden ervaringen in de interactie met de moeilijkheden van de cliënt.
We staan stil bij vier perspectieven van waaruit men kan kijken naar hoe de moeilijkheden van de cliënt, diens verhalen, gevoelens, relatiewijze, levenssituatie of de therapeutische situatie verstrengeld kunnen raken met bepaalde vroegere of actuele ervaringen van de hulpverlener en diens begrip of aanvaarding van de cliënt verstoren. Deze perspectieven bieden telkens andere invalshoeken om in supervisie met het persoonlijk aandeel van de supervisant aan de slag te gaan. Tegelijk kunnen deze invalshoeken ook een zicht bieden op moeilijkheden in de supervisiesituatie en op het eigen aandeel van de supervisor hierin.
De deelnemers zullen een theoretisch kader meekrijgen die als kapstok kan dienen in hun werk als supervisor en kunnen oefenen met praktijksituaties om het persoonlijke aandeel van de supervisant te helpen verhelderen.
Doelgroep
Deze workshop is bedoeld voor supervisoren en kandidaat-supervisoren die zich graag verdiepen in dit thema.
Leerdoelen
De doelstelling van de workshop is dat de deelnemers:
-
vaardiger worden in het creëren van een veilige ruimte voor hun supervisanten om hun aandeel in het stagneren van het besproken hulpverleningsproces te verkennen,
-
vanuit verschillende perspectieven kunnen kijken naar de verstrengeling van het hulpverleningsproces met het persoonlijk proces van de supervisant,
-
hun vaardigheden verfijnen om het persoonlijke aandeel van de supervisant bespreekbaar te maken en hen te helpen om daar op een begripvolle maar professionele manier mee om te gaan,
-
een eigen visie ontwikkelen over de mate waarin ze het gepast vinden de persoon van hun supervisanten in de supervisie te betrekken en waar voor hen de grens ligt om naar persoonlijke therapie te verwijzen,
-
voeling krijgen met hun eigen kwaliteiten, belemmeringen en valkuilen om het persoonlijk aandeel van de supervisant te verkennen,
-
stil kunnen staan bij hun eigen aandeel in het stagneren of vastlopen van een supervisieproces.
Literatuur
Süle, Á. (2020). De structuur waarin je vastraakt met je cliënt is (ook) van jou. Het belang van het zelfexploratieproces van de therapeut in supervisie of intervisie. Tijdschrift Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie, 58, 60-71.
Süle, Á. (2023). To be of help by ‘being present as a living being’. Four perspectives on the therapist’s role in the stagnation of a therapeutic process. Person-Centered & Experiential Psychotherapies, 22(4), 430-443. DOI: 10.1080/14779757.2023.2223262
Docent
Árpi Süle (°1968) is klinisch psycholoog, cliëntgerichte en focusing-oriented psychotherapeut, en erkend supervisor door de VVCEPC (Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling). Hij is werkzaam in CGG Brussel als individueel-, relatie- en groepstherapeut, is groepsleertherapeut aan de ‘Postgraduaat in de cliëntgerichte psychotherapie: volwassenen’ van de KU Leuven en opleider in de ‘Specialisatie focusing oriented therapy en counseling’ van de Focus on Emotion. Hij is tevens hoofdredacteur van het Tijdschrift Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie (www.tpep.nl).
Praktisch
Wanneer
7 december 2024 van 9.30 tot 17 uur
​
Waar
Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
​
Kostprijs
De investering bedraagt 190 euro (maaltijd niet inbegrepen)
​
Meer info over de workshop
​
Supervisie met experiëntiële assistentie op een bedje van focusing.
Ontdek de gelaagdheid van supervisie en de kracht van experiëntiële assistentie. Met rollen zoals de vertegenwoordiger van de cliënt, het alter ego van de therapeut en de tijdsbewaker die je helpt om bewust stil te staan bij je lichamelijk gevoelde betekenis, krijg je waardevolle nieuwe perspectieven op de experiëntiële dimensies van supervisie.
Inhoud
Je ontdekt het model van Experiëntiële Assistentie in Focusing-georiënteerde Supervisie.
Deze vorm van supervisie wordt uitgelegd aan de hand van zowel theoretische concepten als praktische voorbeelden. Voor meer inzicht kun je alvast een kijkje nemen in dit artikel: link naar artikel.
Belangrijke begrippen zijn: Focusing, Nach-Erleben/Re-experiencing, en het Interactie-eerst-model (Gendlin).
Tijdens de opleiding worden de drie vormen van experiëntiële assistentie behandeld en vooral toegepast in diverse supervisies, die van tevoren door deelnemers zijn voorbereid.
Leerdoelen
​De supervisor leert meer oog te hebben voor de experiëntiële dimensie in supervisie, en leert dit materiaal ook aan te wenden in de supervisiesituatie.
Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor psychotherapeuten en counselors met een experiëntiële achtergrond die tevens als supervisor actief zijn.
​
Certificering
Na elke dag ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname voor 6 uur. Na voltooiing van de volledige vierdaagse opleiding heeft u voldoende vormingsuren verzameld die kunnen worden gebruikt in het kader van uw erkenningstraject als supervisor voor de VVCEPC.
Docent
Claude Missiaen is klinisch psycholoog en cliëntgericht-experiëntieel, existentieel en focusing oriented psychotherapeut. Met een professionele ervaring van twintig jaar aan de Faculteit voor Mens en Samenleving (nu: Focus On Emotion), heeft hij zich met name gericht op diverse opleidingen in het persoonsgerichte en existentiële gedachtegoed. Momenteel is hij al vijftien jaar staflid van de opleiding Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie aan de KU Leuven, waar hij zich vooral toelegt op de existentiële en experiëntiële modules.
​
Claude is gecertificeerd als Focusing Oriented Psychotherapist, Focusing Trainer en Focusing Coördinator door het Focusing Institute van New York.
​
Naast zijn academische bezigheden, heeft Claude een eigen psychotherapie- en supervisiepraktijk in Vlaanderen (Leuven). Hij deelt regelmatig zijn kennis en ervaring door het geven van workshops in diverse centra in Vlaanderen, Nederland, Spanje en Polen.
Praktisch
Wanneer
Vrijdag 7 februari 25 van 9.30 tot 17 uur
​
Waar
Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
​
Kostprijs
De investering bedraagt 190 euro (maaltijd niet inbegrepen)
​
Meer info over de workshop
​
Praktisch
Onderwijstaal
Nederlands
​
Deelnameprijs
190 euro per accentdag
​
Locatie
De info over de locaties vind je terug bij de specifieke workshop
​
Accreditatie
Per gevolgde workshop 'Accenten in supervisie', ontvang je een certificaat van deelname voor 6 uur. Na deelname aan vier workshops heb je voldoende vormingsuren verzameld die kunnen worden gebruikt in het kader van je erkenningstraject als supervisor voor de VVCEPC.
​
Informatie over betaling en facturatie
​
​
​