Specialisatie Focusing Oriented Therapy en Counseling - jaaropleiding (12 dagen)
Specialisatie Focusing Oriented therapy en counseling.
Focusing oriented therapy en counseling gaat over het ontwikkelen van een bijzondere gevoeligheid voor wat impliciet leeft en groeipotentieel heeft in de cliënt en het begeleiden van de cliënt in de afstemming op zijn experiëntieel proces.
​
Deze jaaropleiding biedt handvaten aan psychotherapeuten en counselors om het focussen en het focussend luisteren te integreren in hun psychotherapie- of begeleidingspraktijk. Focussen is geen toe te passen techniek of iets wat we met de ander doen maar is in de eerste plaats een manier van zijn, met anderen en met jezelf.
Doelgroep en voorwaarden?
Psychotherapeuten en counselors met voldoende voorkennis van focussen:
- hetzij via een 3- of 4-jarige experiëntiële psychotherapie- of counseloropleiding,
- hetzij door het behalen van minstens Focussen Niveau 3 binnen Focusing Vlaanderen.
Deelnemers moeten actief in de praktijk van psychotherapie of counseling aan het werk zijn.
Maximum 14 deelnemers.
Inhoud en werkwijze
Cursisten zullen zowel de focusingattitude als de focusingmethodiek diepgaand leren verwerken in hun psychotherapie- en counselingvaardigheden en dit doorheen een training die berust op drie pijlers: een theoretisch-technische scholing, het eigen focusingproces en praktijksupervisie. Daarbij komen o.a. volgende deelthema’s aan bod: clear a space, self in presence, emotieregulatie, veilige plek, interne criticus, blocks en structuurgebonden patronen in de begeleiding, experiëntiële interactie tussen cliënt en therapeut/counselor, focusing oriented werken met fragiele processen of cliënten met weinig Ik-sterkte, focussen als therapeut/counselor,…
​
Doorheen de opleiding wordt benadrukt wat de troeven zijn van focussen en focusing oriented therapy. Het is niet alleen een hulpmiddel voor zuivere afstemming met de cliënt en een manier om het experiëntieel proces bij de cliënt te bevorderen, maar ook een uitstekende vorm van zelfzorg en bescherming tegen uitblussing en burn-out.
​
Deelnemers krijgen een attest van deelname aan een éénjarige FOT-opleiding.
Voor erkende psychotherapeuten vormt deze opleiding een aanzienlijk onderdeel van het opleidingstraject dat leidt tot certificering als Focusing Oriented Therapist door The International Focusing Institute New York.​
​
Docenten: Maaike Afschrift, Claude Missiaen en Árpi Süle
Data: 12 opleidingsdagen, waaronder 3 tweedaagsen, zonder overnachting:
13/10, 14/10, 17/11, 15/12/2023 en 19/01, 20/01, 23/02, 22/03, 19/04, 17/05, 14/06, 15/06/2024.
Locatie: Het Rustpunt, Burgstraat 46 - 9000 Gent, www.rustpunt.net
Kostprijs: 1800 euro, inbegrepen: lichte lunch, koffie en thee.
Het inschrijvingsgeld kan in twee delen worden betaald (60% bij inschrijving en 40% bij aanvang), neem hiervoor contact op met info@focusonemotion.be
KMO portefeuille is niet meer mogelijk voor deze opleiding sedert de besparingshervorming van de Vlaamse Overheid.
Accreditering is mogelijk. Neem contact op info@focusemotion.be.
Aanmelden en interesse: kandidaten dienen zich aan te melden per e-mail bij Maaike Afschrift (maaike_afschrift@hotmail.com) met opgave van vooropleiding, werkterrein/praktijk en motivatie.
Na toelating tot de opleiding kan je je inschrijven via het iXtranet.
Informatie opleiding: contacteer Maaike Afschrift via maaike_afschrift@hotmail.com
Informatie over betaling en facturatie: info@focusonemotion.be
​
​
Docenten:
​​
​
-
Maaike Afschrift, 25 jaar werkzaam als psychotherapeut en betrokken in diverse opleidingen en trainingen in de cliëntgericht-experiëntiële benadering. Erkend Focusing Oriented Therapist van The International Focusing Institute, Focusing Coördinator en Trainer i.o.
​
-
Claude Missiaen, klinisch psycholoog, cliëntgericht, existentieel en focusing-oriented therapeut. Claude heeft een eigen psychotherapiepraktijk en is staflid van de postgraduaatopleiding cliëntgerichte therapie van de KU Leuven. Focusing Oriented Therapist, Trainer en Coördinator van The International Focusing Institute.
​
-
Árpi Süle, klinisch psycholoog, cliëntgericht-experiëntiële en focusing-oriented psychotherapeut, en erkend supervisor door de VVCEPC (Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling). Hij is werkzaam in CGG Brussel als individueel-, relatie- en groepstherapeut en tevens groepsleertherapeut aan de postgraduaat opleiding in de cliëntgerichte psychotherapie van de KU Leuven en Focus on Emotion. Hij is ook hoofdredacteur van het Tijdschrift Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie (www.tpep.nl).